Del caos a l’ordre passant per la meravella

Caos, taranyina. Detall dibuix inta xina per MPilar Martinez Herrero -Grocdefoc

Caos. Detall dibuix tinta xina, per MPilar Martinez Herrero

Reflexions i altres qüestions

Processos creatius-1

La paraula Caos i el que el caos significa en els seus infinits conceptes, des de sempre m’ha atret. En aquest cas parteixo del concepte del Caos com a desordre, per tal d’intentar definir alguns processos creatius en els quals m’he vist immersa.

El caos quasi sempre m’enxampa en tots aquells processos creatius que començo; de vegades al principi, en altres al bell mig del procés, i en algunes al final. Al principi, és com si un munt d’idees haguessin entrat al país del caos. Donant tombs dins d’aquest espai mental, una idea es barreja amb una altra i així es va construint una teranyina que no triga massa de ser infranquejable. El bo d’aquesta teranyina és saber que no hi ha cap aranya que m’esperi per empassar-se’m, perquè….

Qui s’endinsa per aquest mons creatius acaba sent l’aranya productora de la teranyina i els seus fils finíssims representen les idees mesclades. 

Del Caos a l’Ordre passant per la meravella de descobrir el nostre desconegut

A poc a poc i com qui desenreda un cabdell, un a un els fils se separen i cadascun pren el seu camí ben separat dels de la resta. En pintura: aquí un blau, allà un groc, el fil de la línia recta, el negre fil de la rodona llampant… i Oh, sorpresa! de sobte es compren el que s’està creant.

En segons quin estil d’escriptura sol passar el mateix; una idea obra una porta i la narració continua: aquí un mot que fa esdevenir una situació inesperada, allà un personatge que ens en presenta un altre… i tot, tot formava part de cadascuna de les nostres idees barrejades que, de mica en mica, van trobant el seu ordre per esdevenir una història més o menys coherent, intel·ligible. La meravella se’ns presenta al davant, amb totes les combinacions possibles.

Les mateixes idees, de mica en mica, es van col·locant en ordre, com si fossin germanes i formessin una fila índia, una darrere l’altra per ordre de naixement; o com si tinguessin noms diferents i s’ordenessin per ordre alfabètic… El veritable sentit de les combinacions de les idees, al principi també se m’escapa, fins que acabo entenent el seu propi destí dins del meu procés creatiu. 

Quan les idees es van ordenant i aclarint, l’ordre es va fent més necessari i el procés creatiu passa a un altre nivell. 

Així és com ho experimento en certs moments i en determinats processos; en aquells en particular en els quals m’enfronto a la pantalla, al full de paper o a la tela en blanc i començo a jugar al joc de descobrir el que amaga el meu propi desconegut.

Ja ho he dit al principi, del Caos a l’Ordre passant per la Meravella del propi descobriment.

Un conte que és una meravella

Parlant de meravelles... aquesta paraula m’ha portat a pensar en un del contes que, tant per la literatura de la història publicada en quasi totes els idiomes, com per la infinitud d’il·lustracions que genera, val la pena tenir en compte i recordar-lo de tant en tant. Podeu entrar en un blog prou representatiu del que estic dient: Alicies.wordpress.com ple d’il·lustracions i altres informacions.

Jo, us ho confesso, d’ençà que he començat a publicar les meves dèries en aquests Dies d’Art, em fa l’efecte que és com si hagués entrat en la llodriguera del conill d’Alicia, pel qual he començat a baixar i no sé encara on em durà. 

Acerca de Grocdefoc

Estudis i experiències en Arts Plàstiques i Literàries
Enlace para bookmark : Enlace permanente.

2 comentarios

  1. Hola Pilar,

    Me ha encantado tu post!, Dentro de tu caos creativo, has elegido un cuento lleno de diferentes interpretaciones a lo largo de la historia..

    Creo que tu estar cayendo en la madriguera del conejo, terminará en que nos sigas brindando todas tus creaciones en cualquiera de sus formas, no estás cayendo, estás conectando con tu yo más creativo!!

    Que suerte que ahora nos los puedas mostrar y compartir!

    Un abrazo

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *